perjantai 15. helmikuuta 2013

Vantaan jääaikatilanne, hallitarve ja spekulaatioita

Kaarelan jäähallin rakentamista jaksetaan perustella jääajan vähyydellä ja olemassa olevien harrastajien ahdingolla Vantaalla tilanne tuntuu kuitenkin olevan vielä huonompi, Vantaalla jäähalleja on kaikenkaikkiaan kaksi, kumpaisessakin kaksi kenttää. Linkin takana olevassa Vantaan Sanomien artikkelissa mainitaan Vantaan ulkopuolelta ostettavan jääajan määrän vastaavan noin kahden jäähallin tarjoamaa jääaikaa. Koska Helsinki on aivan Vantaan vieressä on oletettavaa että merkittävä osa jääajasta ostetaan helsinkiläishalleilta.

Uuden jäähallin rakentamiselle Helsinkiin ei siis olisi näin polttavaa tarvetta jos Vantaa saisi oman hallinsa?

Vai eikö Vantaalle haluta hallia jotta Helsingin puolelle saadaan kassavirtaa jäävuokralaisilta?

Helsinki on tiiviimmin rakennettu kuin Vantaa ja täältä sopivien hallinpaikkojen etsiminen on todistetusti hankalaa, jäähallia ruvetaan änkemään jopa epäsopivalle tontille paikkaan jossa jo pelkät suunnitelmat ovat saaneet paikalliset aktivoitumaan. (199 mielipidettä on jo paljon, Östersundomin yleiskaavaluonnos kirvoitti mielipiteitä kokonaista 30... ) Tilanteessa jossa Helsingin hallikapasiteetista osa menee naapurikuntien tarpeisiin on mielestäni kyseenalaista vedota harrastajien ahdinkoon pakottavana hallinrakennusperusteena. Jos tilanne on oikeasti näin huono niin  Helsinkiläiset seurat pitäisi ehdottomasti asettaa etusijalle jääaikaa jaettaessa, niin julmaa kuin se Vantaan harrastajia kohtaan olisikin.

Useimiten asioiden perimmäiset vaikutteet löytyvät seuraamalla rahaa. Onko tämän hallihankkeenkin kiirehtimisen taustalla vain jääkenttäsäätiön hinku päästä rakentamaan halli Helsingin puolelle ennen kuin Vantaa saa oman hallinsa pystyyn? Helsinkiläshalleja hallinnoiva jääkenttäsäätiö hyötyisi tästä taloudellisesti, sillä jäävuoroista maksettavat rahat kilahtaisivat silloin heidän kirstuihinsa vantaalaisten halli-isäntien jäädessä nuolemaan näppejään. Jos Helsingin hallit pystyisivät paremmin vastaamaan vantaalaistenkin harrastajien tarpeisiin ei paine uusien rakentamiselle Vantaan puolella olisi niin kova ja vantaalaiset päättäjät voisivat hyvällä omalla tunnolla jättää kalliit urheiluhallihankkeet vielä kaukaisempaan tulevaisuuteen.

Kaarelan jäähallin kaavailtu tontti olisi myös vantaalaisia harrastajia ajatellen mainiossa paikassa, Vantaan rajalle on matkaa vain kaksi kilometriä ja sekin isoa tietä. Tämä selittäisi hankkeen valmistelussa ilmenneen vastahankaisuuden hallin vaihtoehtoisten paikkojen harkitsemiselle, lähes kaikki ehdotetu paikat kun olisivat Vantaan suunnasta kauempana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, lähetäthän kommenttisi vain kerran.